Vanaf welke leeftijd kan mijn kind beginnen met een sport?

11

Sporten is natuurlijk hartstikke goed voor kinderen, maar vanaf welke leeftijd kan je je kind op een sport doen?

Kinderen vinden bewegen hartstikke leuk. Het is gezond en ze kunnen hun energie lekker kwijt. Bewegen en sporten is goed voor de lichamelijke ontwikkeling en ook op sociaal vlak ontwikkelen kinderen zich tijdens het sporten, want ze moeten in teamverband werken en rekening houden met elkaar.

Lees ook: Top vijf houten speelgoed!

Vanaf welke leeftijd kan je kind gaan sporten?

De meeste sporten beginnen vanaf 4 jaar, maar er zijn ook sporten die je pas vanaf 6 jaar kan beoefenen. Het advies is vaak wel dat als het een competitieve sport is om er dan pas vanaf 6 of 7 jaar mee te beginnen. Bij hockey of voetbal bijvoorbeeld worden er wedstrijdjes gespeeld en soms levert het voor jongere kinderen te veel stress op als ze verliezen.

Veel sporten hebben vaak wel vanaf jongere leeftijd een klasje om spelenderwijs de sport al te leren kennen. Bij de hockey heet dit bijv: Funkey. Hier doen ze allerlei voorbereidende spelletjes, zodat wanneer je 6 bent, je wel al balgevoel hebt en al een beetje met je hockeystick kan omgaan. Wedstrijdjes doen ze hier nog niet.

tennis

Welke sport kies je?

Er is tegenwoordig zoveel aanbod qua sporten. Hoe weet je nou welke sport je kind leuk vindt? Je kan natuurlijk aan je kind vragen welke sport hij of zij leuk zou vinden. Heeft je kind nog geen idee, dan kan je bijvoorbeeld vragen of ze een balsport leuk zouden vinden? Of ze liever binnen of buiten willen sporten? Of ze liever in een team willen sporten of individueel?

Jij kent je kind natuurlijk ook goed, dus je kan zelf soms ook wel een beetje inschatten wat leuk is voor je kind. Is je kind dol op rennen, dan is atletiek misschien een goede optie en heeft je kind heel veel balgevoel, doe hem dan op voetbal, hockey of handbal.

Vraag eens rond.

Vraag eens aan je buurvrouw of buurman op welke sport hun kinderen zitten en of de sportclub goed bevalt. Zo krijg je wat extra persoonlijke informatie die je niet op de website van een sportclub kan vinden. Ook op school zijn er vaak kinderen die al een sport beoefen, vraag ook eens aan hun hoe ze het vinden.

Neem eens een kijkje!

Bij heel veel sportclubs kan je vaak een 1 of 2 proeflessen volgen. Zo kan je kijken of je kind het leuk vindt, voordat je hem gelijk gaat inschrijven. Je kan natuurlijk ook met je kind een periode afspreken om het te proberen. Vaak weten ze niet gelijk of ze het leuk vinden en ze hebben ook een periode nodig om te wennen aan de sport en de andere kinderen in het team. Dus als je kind een keer niet wil, haal hem er dan niet gelijk af, maar probeer toch even door te zetten.

Welke sport het dan ook wordt, geef je kind voldoende ruimte om zelf de keuze te maken. Het belangrijkste is dat je kind er plezier in heeft, want dan houden ze het waarschijnlijk het langst vol. 

handtekening Sanne

Share.

About Author

Sanne Post woont in Delft met Gijs, de liefde van haar leven. Samen hebben ze drie kleine schatjes. Tijn, Naut en Feline.

11 reacties

  1. Het lijkt me best lastig om een keuze te maken. Nomi wilde een paar weken geleden nog op voetbal, en nu wil ze opeens dansen. Ze gaat nu regelmatig peuterzwemmen, dat vindt ze heel leuk!

  2. Dit vind ik ook zo lastig. Onze oudste dochter is dol op dansen dus ik schreef haar in voor een proefles dansen. Na twee lessen vol tranen zijn we maar weer gestopt. Over een jaartje nog maar weer eens proberen…

  3. Mila is sinds haar derde jaar begonnen met peuterdansen. Dat heeft ze lang volgehouden, totdat het samen met de zwemles teveel werd. Nu is ze bezig voor haar A-diploma. Straks nog een B-diploma. En erna mag ze – mits ze het echt zelf wel – op een andere (sport)les. Dat mag voor mij dansen zijn, maar ook iets anders wat ze leuk vindt. Maar wel maar één ding. Een kind moet al genoeg vind ik. School is ook best pittig (straks groep 3). Dus ik wil dat ze er naast ook lekker kan ontspannen of spelen. Maar dat ben ik.

Leave A Reply