Vrije School

8

 

Ben je net bevallen van een wolk van een baby en dan moet je al gaan nadenken over naar welke school je hem gaat brengen. Tegenwoordig moet je voor heel veel scholen je kind al aanmelden als ze een paar maanden oud zijn, want anders ben je al te laat!

Toen Tijn bijna 2  jaar oud was begonnen wij pas een beetje na te denken over naar welke school we hem gingen sturen. We woonden toen nog in Rijswijk, maar wisten toen al wel dat voordat Tijn vier zou zijn we weer in Delft wilden gaan wonen. We gingen dus ook op zoek naar een school in Delft. Al met al zijn we zes verschillende scholen afgeweest. Deze zes scholen hebben we gekozen omdat ze ons aanspraken of omdat ze in de buurt waren van de wijken waar wij graag wilde wonen.

Ik ben zelf 8 jaar lang juf geweest, dus ik denk dat ik wel een redelijk beeld heb van het onderwijs en ik denk dat je als leerkracht zijnde ook net weer even andere vragen stelt dan de ‘normale’ ouder. Toch denk ik zelf dat de sfeer in de school heel erg belangrijk is. Dat is toch het eerste wat je ziet en voelt.

Scholen bezoeken

De scholen waren erg verschillend en overal waren er wel dingen die ons aanspraken en ook dingen waar we op afknapte. Zoals een directeur die de rondleiding deed, maar eigenlijk geen tijd had en totaal niet zijn best deed om zijn school aan ons te verkopen. Ook een school waar er een open avond was en wij de enige mensen waren die erop afgekomen waren. Het leerlingaantal was daar heel laag en dan begin je je toch af te vragen waarom dit is?

Vaak stelden we ook de vraag wat ze deden aan de creatieve vakken, vooral Gijs vindt dit heel erg belangrijk en ik ook wel. Vaak was het antwoord dat dit leerkracht afhankelijk was. Dit vond ik zo’n raar antwoord. Ik begrijp wel dat als je als leraar gitaar kan spelen, dat je dit vaker zal doen in de klas. Toch zijn er gewoon lesgebonden uren die leerlingen moeten krijgen aan tekenen, handvaardigheid en muziek. Tijdens die rondleidingen ben ik erachter gekomen dat echt niet alle scholen zich hier aan houden en dat is zo jammer. Op heel veel scholen was echt het belangrijkste rekenen, taal en aan hun tafeltjes zitten en werken. Ik zag dit zo niet voor me voor mijn kleine Tijn en zijn broertje die bijna geboren zou worden. Ik zag het al voor me dat hij hele dagen aan een tafeltje moest werken en er geen tijd was voor enige creativiteit.

Onze keuze

Toen kwamen we bij de Vrije School. Toevallig hebben mijn half broertjes en zusje hierop gezeten, dus ik kende de school al wel, maar niet heel erg goed. Gijs heeft zelf vroeger op de Vrije middelbare school gezeten in Leiden, dus was al wel bekend met het Vrije School systeem, maar niet met de basisschool.

Het schoolgebouw is heel vriendelijk en met mooie pasteltinten ingericht. Als je binnen komt zie je gelijk een mooie seizoenskast met een prachtig tafereel. Overal in de school vind je werkjes van de kinderen en zie je natuurlijke materialen. Als je de klassen binnenkomt heerst er een rustige en gemoedelijke sfeer. Veel kleuters lopen op sloffen en in de hogere klassen gebeurt dit ook nog.

Het schoolplein is prachtig met allerlei natuurlijke materialen en er is een heuse waterpomp waar ze water mee kunnen pompen en dit door allerlei gangen kunnen laten gaan. Er is een wildernis (stuk van het plein, waar allemaal boomstronken, struiken en bomen zijn waar ze heerlijk doorheen kunnen struinen) en een hele grote zandbak. Ja, let wel, als je je kinderen op de Vrije school doet, komen ze altijd vies thuis!

schoolplein

Foto: Tijn en Naut spelen op het schoolplein. Ze balanceren over een boomstam.

Tijdens de rondleiding en de open ochtend werd er vooral gesproken over wat ze doen in de klassen en hoe ze kinderen begeleiden. Wij vonden dit zelf een fijne benadering. Toen de uitspraak: Onderwijs is niet het vullen van een vat, maar het ontsteken van een vuur” werd gezegd, was Gijs verkocht. Hier staat het Vrije school onderwijs echt voor. Je wil dat kinderen enthousiast en met passie ergens aan werken en zelf leren ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen. Ik ben het hier helemaal mee eens en we hebben die ochtend gelijk besloten om Tijn hier in te schrijven.

Natuurlijk zijn er tegenstanders van de Vrije school en ik denk dat er ook heel veel misverstanden zijn. Wanneer mensen de naam Vrije school horen, denken ze dat kinderen daar maar alles mogen. Dit is helemaal niet zo. Er is juist heel veel structuur en regelmaat. Ze zijn heel duidelijk naar de kinderen wat wel en niet kan en mag, maar ze doen dit wel op een andere manier dan de reguliere scholen. Op Tijn zijn Vrije school maken ze ook deels gebruik van methodes en wordt er gewoon gewerkt aan de kerndoelen net als op elke andere school. De tafels bijvoorbeeld leren ze niet door ze alleen maar op te zeggen of door op een computer te oefenen met flitsen, maar ze gaan staan en stampen en klappen met hun handen en voeten in de maat en zeggen ondertussen de tafels op. Ze leren met heel hun lijf en zo blijft het beter in je hoofd zitten.

Michaelsfeest Vrije School

Foto: De Vrije School viert heel veel feesten. Dit is een foto van Tijn op het Michaëlsfeest.

Tijn is nu oudste kleuter en gaat volgend schooljaar naar de eerste klas. (Ja, de Vrije school gebruikt nog de oude benamingen). Tot nu toe zijn wij heel erg tevreden en hij komt iedere dag thuis met prachtige verhalen en avonturen. Ze bakken iedere week brood, bouwen hutten, gaan heerlijk buiten op avontuur en gisteren hebben ze appelmoes gemaakt in de klas. Wat wil je als kind nog meer, dan op een speelse manier toch heel veel te leren?

 

Tip: Naast de Vrije School bestaan er natuurlijk nog meer vormen van ‘speciaal’ onderwijs zoals Freinet, Dalton en Jenaplan. Wil je hier meer over weten, neem dan eens een kijkje bij dit artikel van onlineopvoeden.nl!

 

handtekening Sanne

Share.

About Author

Avatar

Sanne Post woont in Delft met Gijs, de liefde van haar leven. Samen hebben ze drie kleine schatjes. Tijn, Naut en Feline.

8 reacties

 1. Avatar

  Wat een mooi artikel en wat goed dat je hiervoor gekozen hebt. Mijn kinderen hebben ook alle drie op de Vrije school gezeten. Ik ben er altijd heel tevreden over geweest!

 2. Avatar

  Ik zit zelf ook te twijfelen om mijn kinderen naar de vrije school te doen. Hij is bij ons wel wat verder weg, maar dat heb ik er opzich wel voor over. Ik ben alleen benieuwd of het gaat aansluiten bij onze kinderen. Mijn oudste is best wel druk en heeft misschien een speciale aanpak nodig. Voor mijn dochter lijkt het geweldig want ook al is ze pas twee, ze houdt van dansen en verven en creatieve dingen! Leuk stukje en bedankt voor de informatie!

 3. Avatar

  Wat mooi geschreven! Hier is helaas de vrije school niet dichtbij en daardoor niet te combineren met ons werk qua halen en brengen. En daarbij komt ook dat er zoveel animo is dat we hem al hadden moeten inschrijven bij de geboorte

 4. Avatar

  Voordat wij een keus maakten namens onze dochters heb ik ook uitgebreid onderzoek gedaan naar alle schoolsoorten inclusief vrije school. Al snel kwam ik erachter dat ik hier enorm veel respect voor hem, maar het niet geschikt vind voor mijn eigen kinderen.

Leave A Reply