Komt er nog een vierde kindje?

3

 

Toen ik 25 jaar was en les gaf in de schilderswijk in Den Haag, kreeg ik heel vaak de vraag van ouders wanneer ik aan kinderen zou gaan beginnen. Ik had Gijs toen pas net ontmoet en was niet van plan om na een maand al aan kinderen te gaan beginnen, maar volgens de ouders uit mijn klas moest ik toch echt wel aan trouwen en kinderen gaan denken. Ik denk een cultuurverschilletje 😉

Uiteindelijk was ik anderhalf jaar later toch zwanger, niet getrouwd. Op mijn 27e beviel ik van Tijn en ik denk dat hij nog geen half jaar oud was toen de vragen alweer kwamen. Wanneer zouden we aan een tweede kindje beginnen. Gijs en ik wisten sowieso dat we graag een tweede kindje wilden, maar na een halfjaar was ik nog steeds aan het bijkomen van de bevalling en het nieuwe moederschap.

 

Tijn

Ik moest er na zes maanden echt niet aan denken om weer zwanger te zijn en nog zo’n bevalling mee te maken. Toen Tijn 1 was en we met zijn drietjes in Frankrijk op vakantie waren hadden Gijs en ik allebei zoiets, van ja… nu zijn we er wel weer aan toe. Een jaar en vier maanden na dit Frankrijk moment werd Naut geboren, wat een feest!

 

Naut

 

Mijn drang naar een derde was heel erg groot. Ik wilde altijd al graag drie kindjes, maar Gijs wilde het heel graag bij twee laten. Uiteindelijk ging Gijs toch overstag en veel eerder dan gepland was ik na een halfjaar alweer zwanger van Feline. Tussen de geboorte van Naut en de zwangerschap van Feline zat maar zes maanden, dus hadden de mensen geen tijd om te vragen of er eventueel een derde zou komen, want dat er een derde zou komen was al een feit.

 

Feline

 

Nu we eenmaal drie kinderen hebben wordt er eigenlijk nooit meer gevraagd of er een vierde komt. Ik denk omdat mensen het tegenwoordig al heel wat vinden dat je drie kinderen hebt, laat staan vier kinderen. Die zwangerschapsvraag horen we dus nooit meer, gelukkig. Maar als je eenmaal drie kinderen hebt dan heb je een nieuw fenomeen en dat is dat mensen die zelf vier kinderen hebben je advies gaan geven. En dat advies luidt dan als volgt: Vier kinderen is echt veel makkelijker dan drie.

De eerste keer dat Gijs en ik dit hoorden zaten we rustig een broodje te eten met de kinderen bij de Subway. De verkoopster kwam naar ons toe en zei:”Druk hè met drie kindjes? Nou, als ik je een advies mag geven, neem er nog één. Dan wordt het echt veel rustiger.” Uiteindelijk vertelde ze haar hele thuissituatie en hoe die vierde rust bracht thuis. Gijs en ik stapten helemaal verbouwereerd in de auto. Die vrouw was zo aardig en zo enthousiast, dat je haar bijna wel moest geloven.

Precies toen die vrouw dit zei hadden Gijs en ik het af en toe best lastig met de kids. Ze zijn nu nog jong en zitten dicht op elkaar, dus ze hebben allemaal nog veel aandacht en liefde nodig. Die liefde en aandacht wil je ze natuurlijk ook geven, maar met het runnen van ons eigen bedrijf en het hele huishouden eromheen is het af en toe behoorlijk pittig. Gijs en ik zaten ons in de auto echt af te vragen hoe in hemelsnaam NOG een kind erbij rust zou kunnen brengen. En natuurlijk kennen wij de gezegdes: Je het derde wiel aan de wagen voelen en bij drie is er altijd een te veel. Zou dit nou echt zo zijn?

 

Tijn, Naut en Feline

 

Even uitproberen kan natuurlijk niet, want je kan moeilijk je kind terugstoppen of weg doen als het niet bevalt, dus we hebben er toch nog eens even goed over nagedacht en dit is onze conclusie: Vier kinderen zal waarschijnlijk wel veel rustiger en beter zijn dan drie, maar wij gaan het voorlopig en waarschijnlijk nooit uittesten!

 

handtekening Sanne

Share.

About Author

Avatar

Sanne Post woont in Delft met Gijs, de liefde van haar leven. Samen hebben ze drie kleine schatjes. Tijn, Naut en Feline.

3 reacties

 1. Avatar

  Leuke blog! Wij hebben nu één kind en we krijgen ook constant die vraag.over een tweede. Ons kind vraagt nu echter al veel aandacht Wat zou jij doen in ons geval?

  Ps: sowieso zou ik het advies van een Subway verkoopster met een korreltje zout nemen. Tenzij het over een broodje gaat natuurlijk!;)

 2. Avatar

  Wat grappig! Ik ben nu (hoog)zwanger van de derde en ze zitten bij ons alledrie kort op elkaar.
  Ik kreeg in de fase dat mensen ‘ontdekken/horen/net zien’ dat je zwanger bent bijna dagelijks de vraag: “Komt er hierna nog een?”
  Op een gegeven moment dacht ik echt: hé, ik ben nu zwanger van dit kindje hoor! Laat me daar eerst even op focussen en hopen dat dit gezond op de wereld komt. We zijn nu bezig met de derde niet met een eventuele vierde.

  Zo verschillend dus met jouw ervaring…

Leave A Reply