Verwen ik mijn kids te veel?

0

 

Daar sta ik weer, dit keer in de Primera, en ik sta op het punt een zwembad af te rekenen. Ik kwam eigenlijk om – voor mezelf! – een permanente marker te kopen. Maar het is zulk mooi weer vandaag. Nu we in het nieuwe huis wonen, mét een tuin, hoort daar ook een zwembad bij toch? Dat is lekker, voor de jongens, beetje spetteren na schooltijd. We hebben al de ouderwetse en beproefde ‘blauwe schelp’ staan, maar een echt bad is wel lekkerder! Opeens moet ik denken aan mijn schoonmoeder, die vroeger wel eens grapte dat mijn kinderen elke week een nieuw cadeau kregen.

Toen Simon geboren was, kregen we leuke kraamcadeautjes. Wat kleertjes, een Zwitsal verzorgingspakketje, een paar rammelaartjes, een fotolijstje, kartonnen boekjes en prentenboeken, je kent het wel. Wat we helemaal niet in huis hadden en ook niet kregen, was speelgoed. Speelgoed waar Simon wat mee kon toen hij een paar maanden oud was en wat meer uitdaagt dan alleen ‘rammelen’. Zodra hij wat rond begon te tijgeren, vond ik het dan ook leuk om de boeken en het internet erop na te slaan om me te verdiepen in zijn ontwikkeling en te kijken welk speelgoed ik zou kunnen kopen om hem te prikkelen en uit te dagen.

spelen met een nieuwe Playdoh koekjesmachine

Foto: spelen met de nieuwe Play Doh koekjes machine.

Dit resulteerde erin dat ik af en toe elke week een nieuw speeltje in huis haalde. Een wagenspanner, een set stapelbekertjes, een speeltje met klepjes en liedjes en een badspeeltje met een ronddraaiend rad eraan. En dit resulteerde op zijn beurt weer in de grap van mijn schoonmoeder; “Is dat Simon zijn cadeautje van deze week?”.

Toen we eenmaal een goede basis hadden, kwam Simon zijn eerste verjaardag in zicht, waarbij hij opnieuw een hele voorraad speelgoed kreeg. En toen we daarop uitgekeken waren, was het alweer Sinterklaas. Wat dat betreft zijn de verjaardagen van Simon (juni) en Leander (september) voldoende gespreid in het jaar om op een leuke manier cadeautjes te geven.

Inmiddels hebben we dan ook meer dan genoeg speelgoed in huis. Niet met alles wordt evenveel gespeeld. Ik probeer dan ook regelmatig te rouleren, bakken speelgoed weg te zetten en speelgoed om te wisselen. In de hoop dat het speelgoed wat een tijdje weg is geweest, weer als nieuw voelt voor de jongens en tot lekker spelen uitnodigt (het mag duidelijk zijn dat deze hoop van mijn kant lang niet altijd waarheid wordt). Ik probeer me dan ook te beperken tot verjaardagen en feestdagen met het kopen van speelgoed.

 

deze staat nog op het lijstje - een speelgoedbarbecue

Foto: Deze BBQ staat nog op het verlanglijstje van de kids.

Toch betrap ik mezelf erop dat ik het heerlijk vind om tussendoor kleinigheidjes voor de jongens te kopen en ze te verwennen. Een knutselspulletje hier, een speelgoedtractor daar, en voor ik het weet is het speelgoedarsenaal weer onbedoeld uitgebreid. Het is gewoon zo leuk om die enthousiaste snoetjes te zien als ze hun verrassing overhandigd krijgen. En er is altijd wel een goed excuus te bedenken; de zwemles die goed ging, dat Simon buisjes heeft gekregen, dat het zulk mooi weer is en een zwembad toch hartstikke noodzakelijk is… En zo praat ik het weer goed voor mezelf. Oeps!

 

Liefs Margot

 

Share.

About Author

Margot Ruber

Margot Ruber werkt als psycholoog, woont samen met Michiel en is moeder van 2 energieke zoons.

Leave A Reply