Tweede zwangerschap – tips!

6

Het moederschap is voor mij en ik denk voor veel vrouwen één van de meest ongelooflijke en moeilijkste veranderingen in je leven. Het krijgen van een tweede kindje en je gezin opnieuw uitbreiden wordt toch vaak onderschat. Je verwacht zelf niet wat voor verschuiving dit in je gezin teweeg brengt. Toen ik mijn tweede kindje kreeg was ik verbaasd over de grote verandering en hoeveel ik hier van heb geleerd. Hieronder een paar waardevolle tips, die ik graag wil delen met moeders die hun tweede kindje verwachten.

 

 • Vraag hulp (Bel de hulptroepen) – bij je eerste kindje had je het gevoel dat je het heel druk had en dat je echt hulp nodig had. Bij je tweede is dit nog veel erger en is een extra paar handen meer dan welkom. Dit keer heb je na de bevalling niet alleen je baby’tje om voor te zorgen, maar ook die peuter of kleuter met zijn tomeloze energie. Zorg vooral in de eerste weken dat er iemand is om af en toe wat met je eerste kindje te gaan zodat jij fysiek, maar ook mentaal even je rust kan pakken. Toen ik bevallen was van Naut waren er in ieder geval twee dagen dat de oma’s Tijn kwamen halen om gezellige dingen met hem te gaan. Dit was voor Tijn fijn, zodat hij weer even dat 1 op 1 contact had en voor mij fijn om te herstellen en lekker te cocoonen met Naut. Dus schroom niet om vrienden, familie of een oppas in te zetten, zodat je wat meer hulp hebt.

Naut

 • Wees niet te hard voor jezelf – Ja, ik weet wat je denkt! Dit is niet mijn eerste kindje en ik weet wel hoe je een flesje moet maken, een huilende baby moet sussen, luiers moet verschonen of borstvoeding moet geven. Je bent nu eenmaal een ervaren moeder en je hebt hoge verwachtingen van jezelf. Je zit al in het ritme van kinderen en je denkt dat je het allemaal wel aan kan. Dit is natuurlijk ook het geval, maar hou er toch rekening mee dat een tweede baby een enorme verschuiving zal brengen in de familie dynamiek. Net als de eerste keer dat je moeder werd, moet je er nu ook rekening mee houden dat het een tijdje duurt voordat jullie je nieuwe ritme hebben gevonden. Wees niet te streng voor jezelf als het aan het begin nog chaotisch is. Dat is normaal en net als de vorige keer zal het echt makkelijker worden.

 

 • Maak tijd vrij – Maak tijd voor jezelf, voor je eerste kindje en voor je partner. Je kan er niet omheen, je baby heeft heel veel tijd en aandacht nodig. Het lijkt misschien onmogelijk maar probeer ook tijd voor de rest te maken, inclusief jijzelf! Probeer naar manieren te zoeken om tijd vrij te maken voor je oudere kindje. Wanneer je baby ligt te slapen, doe dan eens een spelletje met je oudste of ga lekker samen koekjes bakken. Zorg dat je oudste ook nog die 1 op 1 tijd krijgt. Je oudste was natuurlijk gewend om de onverdeelde aandacht te krijgen en moet er nu aan wennen dat er ook iemand anders is die jouw aandacht krijgt. Geef je oudste dus niet het gevoeld hij/zij er niet meer toe doet, maar geef hem ook op bepaalde moment jouw exclusieve aandacht. Hetzelfde geldt voor je echtgenoot/partner. Je bent als moeder heel erg geneigd om al je aandacht op je twee kids te focussen en je partner een beetje te vergeten. Geloof me ik weet er alles van. Als moeder wil je alles goed doen en je wil niet dat je kinderen aandacht te kort komen. Dit is ook heel goed, maar vergeet je partner niet in dit hele verhaal. Ik snap dat je niet gelijk na je bevalling een heel weekend weg gaat of op date-night gaat, maar zorg er toch voor dat je tijd met je partner doorbrengt. Al is het maar 10 minuten per dag, zorg er dan in ieder geval dat je die 10 minuten even niet over de kinderen praat, maar over iets anders. Of vraag of je moeder even wil oppassen en ga eens samen een half uurtje wandelen. Zo hou je vooral in die eerste weken toch het contact met je partner ook goed. Wanneer je wee helemaal hersteld bent, ben ik er heilig van overtuigd dat je af en toe lekker een avondje met elkaar weg moet gaan of zelfs een weekendje samen moet plannen. Je bent niet alleen maar papa en mama je bent ook nog partners en dat moet je zeker niet vergeten.

 

Tijn en Naut

 

 • Zorg dat je oudste kind enthousiast is over de komst van je kindje – Je weet vaak niet hoe je oudste kindje gaat reageren op de nieuwe baby. Als je oudste kindje enthousiast is over de nieuwe baby is dat denk ik al de helft van het werk. Mijn oudste was gelijk dol op zijn kleine broertje en is eigenlijk nooit jaloers geweest. Ik denk dat als je je oudste hierop voorbereid dat het dan meestal wel goed gaat. Wat wij gedaan hebben is je kindje betrekken bij het babykamertje inrichten of eventueel spulletjes uitzoeken. Leg je oudste ook uit wat er gaat gebeuren en dat een baby’tje veel aandacht nodig zal hebben. Toen Naut was geboren lieten we Tijn er ook gelijk bij. Hij mocht hem vasthouden en kusjes geven. Wees niet te krampachtig en hou de baby niet bij je oudste weg. Tijn hielp ook heel vaak met Naut in het badje doen of om hem een schone luier om te doen. Helpen vinden kinderen fijn en dan voelen ze zich echt een GROTE broer of zus.

Naut bad

 

Heb jij nog goede tips voor moeders die zwanger zijn van hun tweede of misschien wel derde kindje?

handtekening Sanne

Share.

About Author

Avatar

Sanne Post woont in Delft met Gijs, de liefde van haar leven. Samen hebben ze drie kleine schatjes. Tijn, Naut en Feline.

6 reacties

 1. Avatar

  Fijn artikel Sanne. Over een maand komt onze tweede kindje. Onze oudste is dan 22 maanden en ik ben zo benieuwd hoe hij zal reageren. Enthousiast is hij in ieder geval wel als het over de baby gaat. We gaan hem sowieso een cadeau geven (brandweerauto) ‘namens’ de baby. Ik heb van anderen begrepen dat dat goed werkt (de baby is lief want heeft een cadeautje meegenomen).

  De aandacht verdelen is denk ik wat ik het spannendste ga vinden. Verder heb ik er ook veel zin in! Ik krijg een geplande keizersnede en zal dus echt even goed rust moeten nemen om weer op de been te komen. Dus daar hou ik rekening mee qua hulp. Onze zoon Tijmen gaat 3 dagen per week naar de creche en we gaan hem zoveel mogelijk in zijn ritme proberen te houden.

 2. Avatar

  Hele goede tips voor mama’s die nog een tweede moeten krijgen. Als “ervaren” mama (hahah ben pas 10 maanden mama van twee, maar goed) van twee wil ik er nog aan toe voegen:

  Als je de mogelijkheid hebt om te wachten met een tweede, doe dat. Voor ons was het een bewuste keus om te wachten totdat de eerste naar de Basisschool ging. Ze was net 4,5 toen ons zoontje geboren werd. Welk voordeel had dit? Als zij op school was had ik 100% aandacht voor de kleine, zo miste hij niet wat zij ook heeft gehad. We hebben haar enthousiast kunnen maken met de grote zus titel. Ze is zelfstandig en kan al heel veel zelf (aankleden, tanden poetsen etc) zo hoef ik in de ochtend niet twee kleintjes klaar te maken.

  Enige nadeel: je zit ineens na 4 jaar weer in de luier fase. En sommigen opperen als nadeel ook, dat ze niet samen zullen spelen omdat het verschil zo groot is.

  Al in al een tweede is zwaar, maar het is ook gemakkelijker, omdat je al heel veel ervaring hebt.

  Geniet van je knapperd!

Leave A Reply