Mama Challenge #2: Sugar Challenge

3

 

De laatste tijd, had ik echt het idee dat mijn kinderen heel veel om snoep aan het vragen waren. Het eerste wat Tijn (5 jaar) vroeg wanneer hij uit school kwam was: Mama, mag ik een snoepje? Naut maakte het nog bonter en die schoof gewoon een stoel naar de kast en ging op eigen houtje snoepjes pakken zonder het te vragen. Opeens was ik het zat en wist ik, dit is een goede week challenge.

De Sugar Challenge

Weekchallenge #2 werd dus de Sugar Challenge. De regels waren dat de kids thuis geen snoep zouden eten, maar ook geen limonade en toetjes of andere dingen met allerlei suiker. Donderdag vertelde ik aan Tijn en Naut dat we de volgende dag zouden beginnen met de challenge. Tijn zag het aan het begin niet zitten. Hij begreep totaal niet waarom hij dan geen snoep meer mocht en hij vond snoep toch wel zoooo lekker. De volgende ochtend gingen we van start en introduceerde ik gelijk de beloningskaart. Ik had de beloningskaart (hier te vinden) uitgeprint en op de koelkast geplakt. Toen ik dit had gedaan en Tijn zag hoe leuk het eruit zag, kregen hij en Naut er al meer zin in. Iedere avond na het eten knipten we de stickers (hier te vinden) uit en plakten we ze op de beloningskaart.

De eerste dagen waren best pittig. Tijn en Naut bleven maar om snoep vragen en ik moest constant nee zeggen. Op een gegeven moment heb ik echt al het snoep wat we nog hadden weg gedaan. Zo wisten ze ook dat er echt niks meer in huis was en daardoor accepteerden ze het sneller. Ook het feit dat ze geen limonade, mochten drinken was heel erg moeilijk. Naut en ook Feline smeten wanneer ze water kregen soms echt hun fles weg van boosheid. Zo zie je dus maar dat Feline, die pas anderhalf is, al zo gefixeerd is op zoetigheden. Over de toetjes hebben ze eigenlijk nooit wat gezegd, want yoghurt met fruit vinden ze ook erg lekker.

 suiker

het omslagpunt

Na een paar dagen begon ik wel verandering te zien. Ze vroegen niet meer om snoep. Misschien omdat ze wisten dat er niks meer in huis was, maar misschien ook wel omdat ze er gewend aan raakten. Wanneer ik met Tijn boodschappen ging doen was hij ook veel meer gefocust op de gezonde dingen ipv aan mij te vragen of hij snoepjes mocht uitzoeken.

Als de kids zeiden dat ze honger hadden dan gaf ik een van mijn gezonde tussendoortjes, die je hier kan vinden. Ik zag dat ze hier eigenlijk net zo van smulden als van ‘echt’ snoep. Al die snoepjes en lekkernijen zijn dus echt niet nodig om je kind iets lekkers te laten eten.

 beloningskaart sugar challenge

Conclusie

Snoep is echt verslavend en als je naar de winkel gaat is er ook zoveel keuze en alles is zo gericht op die lieve kleine kindertjes. Ze maken zulke aantrekkelijke verpakkingen, dat kinderen het graag willen hebben. Ik heb gemerkt dat als je je kinderen andere lekkere, gezonde tussendoortjes geeft, dat ze dan eigenlijk helemaal niet meer om al die snoepjes malen.

Ik heb mezelf wel voorgenomen om zo veel mogelijk met deze Sugar Challenge door te gaan. Natuurlijk krijgen ze af en toe wel limonade en een snoepje, maar afgekoelde thee met een smaakje vinden ze eigenlijk net zo lekker. Het is gewoon zaak dat je veel varieert met je tussendoortjes. Dadels bijvoorbeeld zijn ook hartstikke zoet, maar toch gezonder dan al die voorverpakte snoepjes.

Ik heb vanochtend ook aan Tijn gevraagd of hij nog door wil gaan en hij zei: Nee, dit doe ik nooit meer. Snoep is veel te lekker! Dat is een duidelijk statement en daar is dus nog heel wat werk aan de winkel 😉

handtekening Sanne

 

 

 

Share.

About Author

Sanne Post woont in Delft met Gijs, de liefde van haar leven. Samen hebben ze drie kleine schatjes. Tijn, Naut en Feline.

3 reacties

  1. Wat een te gek idee en het heeft je veel opgeleverd zie ik. Ik ga dit komende week ook eens uitproberen met mijn twee kids. Ik ben benieuwd.

  2. Ik heb ook meegedaan aan de Sugar challenge en het was inderdaad een Challenge zeg. Mijn kids moesten er echt onwijs aan wennen. Ze zijn zo gewend dat ze 1 snoepje per dag mochten en nu een week lang niks. Ze hebben het volgehouden, maar dit ging zeker niet vanzelf 😉

Leave A Reply