Krijgen mijn kinderen wel genoeg quality time?

13

Als moeder van drie heb ik een druk bestaan. Ik zorg voor de drie kindjes, het huishouden en dan werk ik ook nog voor de Escape Challenge (administratie, personeel en klantcontacten) en dan heb ik nog Mama Challenge! Mijn hoofd loopt vaak over en een goede tijdsplanning wordt dan ook steeds crucialer. Gelukkig heb ik een geweldige vriend die mij helpt en ondersteunt waar hij kan. Ok, ok bij het huishoudelijke gedeelte laat hij nog wel eens een steekje vallen, maar voor de rest gaat het top.

Wanneer je 1 kindje hebt kan je heerlijk alle aandacht aan je kind geven en alles op hem afstemmen. Of dit altijd goed is, weet ik niet, maar het kan in ieder geval wel. Mijn oudste is nu vijf jaar en mijn jongste is net een weekje geleden 2 jaar geworden en dan heb ik er nog een die nu drie is en er tussenin zweeft. Ze hebben alledrie andere behoeftes. Hoe ga ik hier mee om en kan ik wel aan al hun behoeftes voldoen?

Krijgen mijn kinderen wel genoeg quality time met papa of mama?

Een vriendin van mij zei eens tegen mij dat als je twee kinderen hebt,  dat ze dan altijd aandacht kunnen krijgen. Je hebt twee handen, dus aan iedere hand een kind. Papa en mama zijn ook met zijn tweeën, dus die kunnen elk één kind aandacht geven. Dit zette mij aan het denken. Ik heb geen drie handen en mijn vriend en ik zijn ook maar samen, dus hebben we altijd 1 ding tekort aangezien we drie kids hebben. Oei, komen mijn kinderen quality time tekort?

Ik denk zeker dat als je drie kinderen hebt, je ze toch genoeg 1 op 1 aandacht kan geven. Ok, ok ze kunnen niet altijd mijn handje vasthouden, maar is dat eigenlijk wel nodig? Mijn kinderen zitten best wel dicht op elkaar en daarom vinden ze dingen zoals de speeltuin, de kinderboerderij en de dierentuin nu allemaal erg leuk. Wat dat betreft zijn uitjes buitenshuis plannen niet zo moeilijk. Toch denk ik dat het ook goed is om dingen apart met je kinderen te doen en echt quality time met ze te hebben.

Hoe verdelen wij onze tijd over onze kinderen? 

‘s Avonds met voorlezen wisselen Gijs en ik elkaar af. De ene avond doe ik Naut en hij Tijn en de volgende avond andersom. De boekjes en verhalen die Tijn wil lezen zijn voor Naut toch net te ingewikkeld en daarom lezen wij ze apart voor zodat het op hun eigen niveau is. Ook is het een fijn momentje om even samen met je kind te zijn en nog even de dag door te spreken en echt even aandacht aan elkaar besteden.

In het weekend gaat Gijs vaak met Tijn klussen. Laatst hebben ze bijvoorbeeld ook een bouwpakket van een raket in elkaar gezet. Dit is voor Naut echt nog te moeilijk en voor Tijn is het hartstikke leuk om dit samen met zijn vader te doen. In de vakantie ben ik met Tijn naar de bioscoop geweest, terwijl Naut en Feline heerlijk een dagje bij oma waren. Op dinsdag en donderdag ochtend ben ik altijd met Feline samen omdat de jongens dan op school zitten. Vaak gaan we samen op stap of doen we gewoon de dagelijkse dingen, zoals samen boodschappen doen, de was opvouwen en het huis stofzuigen. Ook kan ik op die ochtenden gerichter met haar dingen oefenen of spelletjes doen voor haar leeftijd.

Ook thuis kan je heel goed je aandacht verdelen. Soms gaat Tijn aan tafel knutselen of puzzelen en dan kan ik met Naut of Feline gericht een spelletje doen. Zo kan je toch dingen aanbieden op niveau zonder dat een ander kind iets tekort komt. Ik denk ook dat het goed is dat kinderen leren dat papa en mama met ieder kind weer wat anders doen. Zo leer je om samen te zijn en te zien dat iedereen anders is. Kinderen hebben natuurlijk hun eigen behoeftes en ik vind dat je daar als ouder zeker rekening mee moet houden.

TIP: Ga eens een dagje alleen op pad met één van je kinderen. Vraag van tevoren wat hij of zij graag met je zou willen doen. Zo heb je echt een dagje 1 op 1 aandacht voor je kind!

handtekening Sanne

Share.

About Author

Sanne Post woont in Delft met Gijs, de liefde van haar leven. Samen hebben ze drie kleine schatjes. Tijn, Naut en Feline.

13 reacties

  1. Ik vraag met dit zelf ook wel eens af. Met 2 kinderen heb je dit misschien wel iets minder, maar toch. Vooral door de weeks heb ik het idee dat ik alleen maar met werk bezig ben en dan kort even heb om met kids te eten en ze naar bed te brengen. Gelukkig doen we ook genoeg leuke dingen samen!

  2. Leuk en inspirerend verhaal! Wij hebben het er toevallig laatst over gehad dat we dat ook gaan invoeren. 1 dag in het jaar 1 op 1 aandacht voor 1 kind! En dan een feestje ervan maken! Ook al hebben wij 2 kids, denk toch dat je het moet plannen.

  3. Ik heb met de oudste vaak een dagje shoppen of weekendje weg, met de kleine had ik tot nu toe nog veel meer 1 op 1 tijd, nu ze naar school gaat moeten we dat ook meer inplannen

  4. Dat pakken jullie prima aan lijkt me! Hier nu nog 1 (23 maanden) en nummer 2 komt volgende week. Vind dat best spannend, vooral voor onze oudste. Maar t zal vast goedkomen! We hebben sowieso al bedacht dat mijn vriend in de kraamweek een keertje lekker gaat zwemmen met onze oudste. Ik ben het zeker met je eens dat quality time met kinderen heel belangrijk is!

Leave A Reply