Je kind positief benaderen!

0

 

Heb je ook wel eens het gevoel dat je je kind alleen maar aan het corrigeren bent? Je hoort jezelf aan het einde van de dag alleen nog maar ‘NEE’ roepen en ‘Laat je zusje met rust’ of ‘blijf daar vanaf!’ en ga zo maar door…  Je zit in een negatieve spiraal en je trekt je kinderen hier vaak in mee. Jij bent geïrriteerd en misschien wel moe, maar zij zijn dat ook en door al die negatieve opmerkingen wordt het vaak niet beter.

Probeer het eens op een andere manier. Je kinderen positief benaderen kan een heel verrassend effect op ze hebben. Positief benaderen betekent natuurlijk niet dat er geen grenzen zijn en dat alles maar mag. Grenzen aangeven is iets anders dan constant negatief gedrag benoemen.

 

Maar hoe doe je dat dan, dat positief benaderen?

Het belangrijkste is dat je het goede bedrag beloont door te complimenteren. Je gaat dus heel bewust meer aandacht besteden aan het goede en positieve gedrag in plaats van het negatieve gedrag.

Kinderen zijn heel gevoelig voor complimentjes en je zal zien dat je kinderen hier heel goed op reageren. Ze worden er blij van en dit verandert gelijk hun gedrag. Dit werkt trouwens ook uitermate goed bij volwassenen.

Probeer ook niet de hele dag dingen te verbieden. Als je kind iets doet wat je niet fijn vindt of wat niet mag, benoem dan wat er wel mag. Dus als je kind keihard de trap op rent, schreeuw dan niet: Hou eens op met rennen op de trap! Maar zeg gewoon op een rustige toon: Kan je de volgende keer rustig de trap op lopen?

Ik weet niet of je dit herkent, maar ik heb soms het gevoel dat mijn kind al zo veel weet. Daarom is het belangrijk om je te realiseren dat je kinderen niet altijd weten wat het gewenste gedrag is wat jij wil zien. Jij als ouder moet ze dat vertellen. Als je altijd alleen maar waarschuwt en het negatieve gedrag benadrukt, horen ze dat constant en komt dat gedrag in hun systeem terecht, maar ze horen niet hoe het WEL moet. Het is juist zo belangrijk dat ze leren hoe het wel moet!

 

Spiegel van jezelf

Kinderen zijn eigenlijk een spiegel van jezelf. Dit is confronterend om te horen, maar het is wel zo. Als jij onrustig en gestrest bent, zijn je kinderen dat vaak ook. Ben jij alleen maar negatief naar de kinderen, dan kan je eigenlijk niet van ze verwachten dat zij dat niet zijn. Je kinderen leren van jou het gewenste gedrag en daarom is het dus ook heel erg belangrijk dat jij dat gewenste gedrag zelf laat zien aan de kinderen. Wil jij dat je kind niet constant schreeuwt, schreeuw zelf dan ook niet, maar praat op een rustige toon.

Ik ben hier zelf de laatste tijd echt actief mee aan de slag gegaan en het werkt echt! Natuurlijk lukt het mij ook niet altijd en ik roep ook nog vaak genoeg NEE. Ik heb drie kinderen en bij het ene kind werkt het sneller dan bij de ander, maar toch denk ik dat als je er in ieder geval actief mee bezig bent dat je al een heel eind op weg bent!

 

handtekening Sanne

Share.

About Author

Sanne Post woont in Delft met Gijs, de liefde van haar leven. Samen hebben ze drie kleine schatjes. Tijn, Naut en Feline.

Leave A Reply