Ouderschapsverlof en mijn “mom-battical”

0

Ouderschapsverlof, een wettelijk recht waarmee je (tijdelijk) minder kan werken om meer tijd te besteden aan je kind. De laatste tijd een hot topic in het nieuws, omdat er driftig wordt gepleit om het ouderschapsverlof (of eigenlijk: bevallingsverlof) voor vaders uit te breiden. Tot het zover is, moeten we het doen met het oude stelsel. Voor ouderschapsverlof geldt (voor zowel moeder als vader!) dat je recht hebt op in elk geval 26 x maal je contracturen. Dat wil zeggen dat je een half jaar volledig vrijgesteld kan worden van werk. Je kan dit zelf indelen zoals je wil (dus alles tussen 1 uur per week en je volledige contracturen per week opnemen), tot je kind 8 jaar oud is. Let op, dit is de wettelijke regeling, waarbij ouderschapsverlof onbetaald verlof is. Sommige CAO’s en werkgevers bieden een aangepaste regeling, waarbij het mogelijk is om deels betaald verlof op te nemen en/of méér uren op te nemen.

Standaardregeling

Voor mij geldt de standaardregeling, ik heb voor elk kind recht op 26 x mijn contracturen, onbetaald. En de afgelopen jaren heb ik die op heel wat manieren ingevuld, variërend van de 2 uur per week ouderschapsverlof die ik momenteel opneem om Simon 3 dagen per week zelf uit school te kunnen halen, tot 3 maanden thuisblijven door volledig ouderschapsverlof op te nemen. Benieuwd hoe ik dat allemaal ervaren heb? Lees mee!

Voor de geboorte van Simon werkte ik 32 uur per week. Die ene vrije dag per week vond ik heerlijk! Na de geboorte van Simon ben ik 24 uur gaan werken, ik nam dus 8 uur ouderschapsverlof per week op. Ik ging 12 weken na zijn geboorte weer aan het werk. Gewoon, omdat dat zo hoorde. Ik had er niet echt bij stil gestaan hoe dat zou zijn, voor hem en voor mij. Ik vond het best pittig, zeker omdat ik borstvoeding gaf en regelmatig moest kolven om dat op peil te houden. Op mijn werk was ik dus best gestresst met time-management en het kolven tussendoor, en thuis was ik best gestresst als first-time-mom, met alle onzekerheden die daarbij horen.

ouderschapsverlof

Nieuwe opleiding

Kort daarop startte ik met een postmasteropleiding, die nog eens 8 uur van mijn werkweek in beslag zou nemen. Ik zou dan nog maar 2 dagen per week op mijn werk aanwezig zijn, en dat voelde niet fijn. Ook zou  ik achter de feiten aanlopen en behoorlijk gestresst zijn. Ik ben toen (tijdelijk) 28 uur gaan werken, zodat ik de ene week 3 dagen van huis was en de andere week 4 dagen van huis (telkens met 1 dag opleiding erbij). Halverwege de opleiding was ik in verwachting van Leander. Ik vond het pittig om telkens druk te zijn. Of ik was druk met werk, of ik was thuis druk met Simon en alle voorbereiding rondom ons tweede kind, of ik was druk bezig met de opleidingsdag en alle opdrachten die daarbij hoorden. In de praktijk betekende dit dat ik druk was met alles tegelijk.

Extra verlof

Toen Leander geboren was heb ik heel bewust nog bijna 6 weken extra verlof opgenomen, door vakantiedagen en ouderschapsverlof te combineren. Hierdoor ging hij pas na de kerstvakantie naar de crèche, was mijn opleiding inmiddels afgerond en kon ik weer 24 uur gaan werken. Ook scheelde dit voor mij aanzienlijk in de stabiliteit van de borstvoeding. Leander en ik waren beter op elkaar afgestemd na die 4 maanden, dan Simon destijds na krap 3 maanden. 

Ondertussen begreep ik dat een collega van mij de zomermaanden afwezig zou zijn. Haar jongste werd in september 4, en zij wilde de laatste maanden nog even fulltime met haar kinderen doorbrengen. Dit sprak me heel erg aan, en in de zomer kwam ik haar toevallig tegen met haar jongste in de stad. Het zag er zó ongelofelijk relaxt uit! Gaandeweg het jaar toen ik Michiel vertelde over deze collega en dat ik dat ook wel erg graag zou willen als Simon 4 werd, zijn we gaan kijken hoe we dat vorm konden geven. 

Simon werd in juni 4, het leek me erg fijn als ik dan de tijd en ruimte had om hem soepel over te laten gaan naar school. Dat ik hem makkelijk een (mid)dagje thuis kon houden als hij vermoeid was of iets dergelijks. Een paar weken na zijn start op school zou bovendien de zomervakantie aanbreken. We hadden bij voorbaat al afgesproken onze werktijden zo af te stemmen dat we geen buitenschoolse opvang nodig zouden hebben. Dat zou dus betekenen dat hij na een aantal weken school opeens op een vakantie-opvang terecht zou komen. Als klein gupje van 4. Dat voelde natuurlijk niet goed! Het enige “probleem” was dat mijn ouderschapsverlof onbetaald was. Dus hoe zouden we dan de vaste lasten opvangen? Met wat creatief denken en boekhouden kwamen we uiteindelijk tot een goede oplossing, die onder andere inhield dat Leander in die 3 maanden dat ik thuis was, ook thuis zou zijn. Dit scheelde aanzienlijk in de vaste lasten (kosten van de crèche). Met enige zenuwen ging ik dus de volgende dag naar mijn werk, om aan te kondigen dat ik er graag 3 maanden tussenuit wilde in de zomer van 2016. Die zenuwen waren nergens voor nodig, want zowel mijn leidinggevende als mijn collega’s reageerden positief. Zo gezegd zo gedaan, het viel toevallig samen met het zwangerschapsverlof van een andere collega en er werd een vervanger geworven die beide verloven kon waarnemen. 

ouderschapsverlof

Weer aan het werk

Na dit verlof ben ik 30 uur per week gaan werken en neem ik dus nog 2 uur ouderschapsverlof per week op. Zo kan ik mijn werkdagen verkorten en hebben we geen buitenschoolse opvang nodig. Dit bevalt goed, maar eerlijk is eerlijk, ik geniet nog het meeste na van de periode waarin ik fulltime thuis zat. De tijd en ruimte die ik voelde om er voor de kinderen te zijn. Het feit dat het zomer was en we elke dag heerlijk naar buiten gingen en de rust dat wat vandaag niet lukte, morgen ook nog wel kon, dat is echt onbetaalbaar. Natuurlijk moet ik realistisch blijven, er is geld nodig dus ik moet gewoon – in elk geval parttime – aan de bak. In de koude winter of gure herfst is thuiszitten met kinderen een stuk minder aantrekkelijk. Maar als het aan mij ligt, doe ik dit over een paar jaar gewoon nog eens!

Inspiratiebron?

Wat ik leuk vind om te merken is dat ik (bewust of onbewust) een aantal andere mensen heb geïnspireerd. Michiel zal deze zomer mijn voorbeeld volgen en de gehele zomervakantie vrij nemen. De moeder van een vriendje van Simon heeft plannen om er in het voorjaar een poos tussenuit te gaan met behulp van haar nog niet verzilverde ouderschapsverlof. Ik kan het alleen maar aanmoedigen!

Share.

About Author

Leave A Reply