Zo maakt geld wèl gelukkig!

1

Vroeger, toen ik een jaar of zeven was, zat ik in november altijd dagen bij de brievenbus te wachten tot al die dikke speelgoedgidsen op de deurmat vielen. Met een dikke stift omcirkelde ik daarna alles wat ik graag wilde hebben. Al dat speelgoed waar ik uit kon kiezen, wat een feest! Als ik dan uiteindelijk een paar dingen van mijn verlanglijstje had gekregen was ik zo blij. Af en toe was ik ook minder blij. Ik vroeg bijvoorbeeld ieder jaar om een hondje, maar wat kreeg ik? Hondensloffen…

Herken je dat gevoel van vroeger? Het plezier van cadeautjes krijgen? Ik merk dat naarmate ik ouder wordt, het krijgen van cadeautjes steeds minder bijzonder wordt.

Ik heb een baan, krijg iedere maand mijn salaris gestort en als ik iets wil hebben dan koop ik het. Aan de ene kant is dat natuurlijk heel prettig, maar aan de andere kant is het stiekem ook wel een beetje jammer. Dus de vraag die ik mezelf de laatste tijd steeds vaker stel is: Maken al dat geld en de spullen die je er allemaal van kunt kopen mij eigenlijk wel gelukkig?

Laatst las ik een artikel van Paul Smeets. Hij is econoom aan de Maastricht University en heeft hier onderzoek naar gedaan. Uit het onderzoek bleek dat mensen gelukkig worden van meer tijd en niet van meer spullen. Smeets adviseert dan ook om meer geld uit te geven aan tijdsbesparende diensten zoals een schoonmaker of een bezorgservice voor de boodschappen.

Je kunt het onderzoek in het klein nabootsen om zelf te ervaren of het voor jou ook zo is. Trek daar twee weekenden voor uit. Het eerste weekend geef je jezelf 50 euro (of als je dat niet hebt kan het ook een lager bedrag zijn) en ga je er iets leuks van kopen. Trek erop uit en koop nieuwe kleding, die leuke oorbellen die je al een tijdje wilde hebben, prachtige schoenen in de uitverkoop of iets leuks voor je huis. Het weekend daarna mag je 50 euro besteden aan zaken die je tijd besparen. Dus zorg dat er een schoonmaakster komt of laat die muur verven waar je al een tijdje tegen op zag. Zorg er in ieder geval voor dat jij tijd over houdt voor andere dingen. Ga lekker op een terrasje zitten met vrienden, organiseer een leuke BBQ voor je familie of ga naar een leuk festival.

Ik ben benieuwd waar jullie gelukkiger van worden, tijd of geld?

Share.

About Author

Avatar

Sanne Post woont in Delft met Gijs, de liefde van haar leven. Samen hebben ze drie kleine schatjes. Tijn, Naut en Feline.

1 reactie

  1. Avatar

    Hi Sanne,
    Ik heb inderdaad ook gemerkt, dat als je maar blijft kopen en kopen je er niet gelukkig van wordt. Ik ben nu iets minder gaan werken. Ik heb dan wel minder geld in de maand, maar wel meer tijd om leuke dingen te doen met vrienden en familie. Voor mij werkt dit zeker.
    Gr Floortje

Leave A Reply