Mama van een dysmature baby!

11

Toen ik zwanger was van Guusje kreeg ik extra groei echo’s omdat mijn BMI (Body Mass Index) te hoog was. Daar bleek al snel dat Guusje te klein was, dus moest ik de laatste weken iedere week naar het ziekenhuis en aan de CTG (hart filmpje van de baby) .

Omdat Guusje in stuit lag en het draaien niet lukte (wat ik wel heb geprobeerd) wist ik al dat ik een keizersnede zou gaan krijgen. De keizersnede zou plaatsvinden wanneer ik 38 weken en 2 dagen zou zijn, namelijk 12 september.  Tot mijn schrik kreeg ik ‘s avonds op  3 september (mijn verjaardag) weeën en ‘s nachts om vijf over 4 is Guusje geboren.

Al snel zagen wij ook wel dat ze wat klein was maar ja dat was al gezegd dus het was niet dat het ons erg opviel. Op de kamer werdt ze gewogen en de lengte gemeten. Al snel kwam het woord dysmatuur voor het eerst ter spraken. Guusje woog namelijk maar 2176 gram en was 43 cm lang. Dit was veel te klein voor 37 weken zwangerschap. Toch schok ik hier niet van 

Guusje was dus een dysmature baby. Ze was echt veel te klein, want eigenlijk had ze al rond de 48,5 cm lang moest zijn en 2675 gram moest wegen. 

Lees ook: Voorkeur voor een jongen of een meisje?

dysmatuur

De kenmerken van een dysmature baby zijn:

 • Te licht gewicht voor de duur van de zwangerschap. 
 • Mager lijfje met kleine handen en voeten.
 • Weinig lichaamsvet.
 • Gedraag zich vaak alert en hongerig.
 • Het gezicht heeft een oudere indruk. 

Wanneer spreek je van Dysmatuur?

Er is sprake van dysmatuur als het kindje te klein en/of te dun voor de tijd die in de baarmoeder is doorgebracht. De normale richtlijn die artsen nemen is dat een ‘gezonde’ baby tussen de 2500 en 4500 gram weegt.

Als de baby onder 2300 gram weegt, wordt het in de meeste gevallen in een couveuse gelegd. Bij Guusje was dit het niet het geval omdat ze wel goed dronk maar is wel de eerste weken om de paar dagen gewogen

Oorzaken:

 • Aangeboren afwijkingen.
 • Meerling zwangerschap.
 • Moeder die rookt en/of drugs, medicijnen, alcohol gebruikt tijdens de zwangerschap. 
 • Genetische factoren. 
 • Verstoorde toevoer van voedingsstoffen en zuurstof van de placenta (moederkoek) naar de baby.
 • Ondervoeding bij de moeder. Hierdoor krijgt de baby ook te weinig voedingstoffen binnen. 

NG photography - Zwangerschapsreportage Naomi-16

Waarom Guusje nu precies te klein was is eigenlijk nooit echt bekend geworden. Onder tussen is Guusje al weer 16,5 maand oud en weegt bijna 10 kg en is 75 cm. Ze is klein van stuk maar zeker niet te klein. Ze is een echte meid die iedereen met haar lach om haar vingertje kan winden.

Liefs Naomi

Share.

About Author

Hoi, ik ben Naomi en ik ben begonnen met bloggen omdat ik het leuk vind om te schrijven over moeder zijn van een dreumes, dingen die ik tegen kom – zowel goed als minder goed-, maar vooral ook hoe is het om een moeder te zijn van een dochter die er niet meer is. Mijn eigen blog is www.mamavanguusjeensaar.nl

11 reacties

 1. Ik was zelf ook zo een kleintje van 2300 en 47 cm. Maar gewoon de 9 maanden gezeten. Mijn kleinste was 3kg maar super klein en tenger daardoor kreeg ze wel kleding voor de prematuur

 2. Dat is helemaal nieuw voor en dank voor het delen. Ik weet wel dat in Frankrijk het gemiddelde gewicht en lengte veel lager ligt en dat ze hier in Nederland dan extra alles controleren gelukkig niks verder aan de hand!

 3. Mijn dochtertje was bij de geboorte 53 cm en 3890 gram dus heb er zelf geen ervaring mee, maar ik ken een aantal kinderen die bij de geboorte dysmatuur waren. Zijn nu nog steeds wat klein van stuk, maar ontwikkelen zich verder prima!

Leave A Reply