Complimentjes geven aan je kind

5

Ik merk altijd dat als ik een van mijn kinderen een complimentje geef, dat hun oogjes gaan glimmen en soms zie je ze gewoon groeien. Daarom alleen al is het gewoon hartstikke fijn voor kinderen om complimenten te krijgen. Herken jij dit ook? Ik kan hier echt van genieten. Dit betekent natuurlijk niet dat je je kinderen maar moet doodgooien met allerlei complimentjes. Kies de juiste momenten uit en probeer vooral ook ‘goede’ complimentjes te geven.

Om jullie een beetje te inspireren heb ik 7 compliment ideetjes genoteerd die ik zelf heel vaak geef. Ook merk ik dat complimenten geven zorgt voor een fijne en positieve sfeer thuis.

De complimenten die ik vaak geef:

Ik zie dat…

Heel erg belangrijk is het dat je kind voelt dat je hem ziet. Als je dit ook actief benoemt zal je kind die waardering ook voelen. Bijvoorbeeld: Ik zie dat je Naut heel goed helpt met zijn jas aan doen. Ik zie dat je de tafel helemaal zelf hebt gedekt. Ik zie dat je je sokken al hebt aangetrokken, wat fijn!

Wat fijn dat je er bent

Op de peuterspeelzaal van Naut zeggen ze dit best vaak als hij binnenkomt. Ik zie hem dan glunderen en hij voelt zich gelijk welkom. Dit kan je natuurlijk ook thuis zeggen of tegen andere mensen die bij je langs komen.

Wat heb jij goede ideeën!

Vooral wanneer kinderen een probleem hebben en dit zelf oplossen vind ik dit een fijn compliment. Ik probeer ook vaak aan Tijn te vragen over hoe we iets kunnen oplossen in plaats van dat ik met een oplossing kom. Zo leren ze zelf nadenken en worden ze zelfstandiger.

Jij doet goed je best!

Mijn oudste Tijn is soms best onzeker over bepaalde dingen. Soms zie ik gewoon dat hij er daarom maar niet aan begint. Zoals bijvoorbeeld iets inkleuren. Hij is hier ook niet zo goed in, maar toch heb ik met hem besproken dat je soms dingen ook moet oefenen om ze goed te leren. Wanneer hij dan toch bezig is met het inkleuren van zijn tekening en ik zeg: Jij doet goed je best! Dan zie ik zijn zelfvertrouwen groeien en dan vindt hij eigenlijk zelf ook dat hij wel lekker bezig is.

Wat kan jij mama goed helpen zeg

Dit complimentje helpt af en toe best goed. Vooral mijn oudste is hier gevoelig voor, maar mijn middelste zoontje van 3 begint het nu ook te begrijpen als ik dit zeg. Hij noemt zichzelf dan: Mama’s goede helper. Hij is nu in de fase dat hij het leuk vindt om de tafel te dekken en om te helpen met koken. Hartstikke fijn en leuk, dus vooral stimuleren!

Ik ben trots op jou

Dit zeg ik heel vaak tegen mijn kids. Van de week was er kerstspel op school en iedereen had natuurlijk een rol gekregen. Tijn was de Waard waar Jozef en Maria wel in de stal mochten slapen. Alle papa’s en mama’s mochten komen kijken en hij had natuurlijk ook tekst. Na de voorstelling mochten ze naar hun papa en mama toe en toen wij zeiden hoe trots we op hem waren gaf hem dat een heel fijn gevoel. Glunderend van trots zat hij bij ons op schoot.

Ik hou van jou

Dit vind ik toch wel echt een hele belangrijke. Ik zeg iedere avond voor het slapen gaan hoeveel ik van ze hou, maar ook soms gewoon tussen door.

Bovenstaande complimentjes zijn bij ons thuis de meest gebruikte complimentjes! Welke complimentjes geven jullie vaak aan je kinderen?

 

handtekening Sanne

Share.

About Author

Avatar

Sanne Post woont in Delft met Gijs, de liefde van haar leven. Samen hebben ze drie kleine schatjes. Tijn, Naut en Feline.

5 reacties

 1. Avatar

  Wat een leuke complimentjes
  Hier benoem ik vaak wat ik zie en probeer ik het woord goed te vermijden
  Omdat ik zelf altijd alles goed wil doen en dat als het niet goed is je niet gelijk faalt. Ik wil daarom proberen minder de nadruk te leggen op goed

 2. Avatar

  wat fijn dat je er weer bent (ben gastouder) jij kan al goed helpen zeg! en alle bovenstaande ook wel haha heel belangrijk voor kleine en grote kinderen!

 3. Avatar

  Ik denk zeker dat kinderen er veel baat bij hebben als ze complimentjes krijgen bij goed werk/gedrag. Dan zullen ze het de volgende keer weer doen

Leave A Reply