Borstvoeding is niet altijd een pretje!

10

Borstvoeding dat hoort erbij! Ja, dat krijg je te horen als je zwanger bent en dat vind ik stiekem zelf ook wel. Je lichaam heeft niet voor niets borsten gekregen waar melk uit komt. Voor mij was het een logische en makkelijke beslissing om borstvoeding te gaan geven. Of de borstvoeding zelf ook zo makkelijk ging…

Tijn

Bij Tijn die nu meer dan vijf jaar geleden werd geboren verliep de borstvoeding moeizaam en deed het veel pijn. Drie borstontstekingen heb ik gehad, maar ik moest en zou doorzetten, want tja dit was nou eenmaal het beste voor je kindje. Uiteindelijk heb ik het vijf maanden volgehouden, maar ik voelde me soms wel verloren. Aan het begin drinken kindjes zo veel en ik wilde toen niet in het openbaar voeden, dat ik me soms echt opgesloten voelde. Dan belde ik mijn moeder huilend op omdat ik het gevoel had dat ik nooit meer weg kon, omdat Tijn dan weer moest drinken of slapen of verschoond worden. Mijn moeder stelde me dan gerust en zei dat het allemaal zou veranderen en goed zou komen.

Na vijf maanden ben ik gestopt met de borstvoeding en hoewel ik heel blij ben dat ik borstvoeding heb gegeven aan Tijn was ik ook o zo blij dat het klaar was. Nu kon iemand anders hem ook eens een flesje geven of er ‘s nachts uitgaan en was hij niet meer helemaal alleen afhankelijk van mij.

Naut

Na twee jaar en vier maanden werd Naut geboren en de borstvoeding verliep dit keer veel makkelijker. Aan het begin was het zeker weer even wennen en deed het best veel pijn, maar daarna ging het best wel soepel. Ook had ik mezelf voorgenomen om wel gewoon in het openbaar te gaan voeden, want anders zou ook aan het begin zo weinig met Tijn naar buiten kunnen. Als je het een paar keer hebt gedaan, dan valt het ook best wel mee. Ik nam vaak een doek mee die ik dan over Naut heen legde, zodat ik helemaal bedekt was. Omdat het zo soepel verliep heb ik het bij Naut zelfs bijna 9 maanden volgehouden. Dit was wel echt super lang en toen was ik er ook wel klaar mee hoor!

Naut borstvoeding

Feline

Feline werd al na een jaar en vier maanden na Naut geboren en ik ging er dus vanuit dat de borstvoeding weer een makkie zou zijn. Nou dit verliep wel even anders. De borstvoeding bij Feline deed gewoon onwijs zeer. Het leek wel gewoon of mijn tepels eraf gezogen werden of dat er iemand met een mes constant in je tepels aan het snijden was. Aan het begin denk je dan dat je gewoon door moet zetten en dat je borsten er weer gewoon aan moeten wennen. Volgens de verloskundige en mijn kraamverzorgster hapte ze ook prima aan. Toch werd het niet beter en na een paar dagen werd het voor mij alleen maar slechter. Mijn tepels begonnen echt te bloeden en Feline dronk dus echt bloed en dit zag je ook terug in haar ontlasting. Ik was zo verkrampt tijdens het voeden, omdat het zo gigantisch zeer deed. Huilend lag ik haar borstvoeding te geven, maar ik moest en zou van mezelf doorgaan. Uiteindelijk hebben we een lactatiekundige laten komen en zij gaf aan dat haar tongriempje te kort was. (Lees hier binnenkort mijn blog over hoe dit allemaal is gegaan).

Kolven

Ik heb toen besloten dat ik zou gaan kolven zodat ze toch mijn moedermelk kon drinken en ik zelf wat meer rust zou hebben. Met kolven produceer je veel minder melk en het duurt ook best lang. Je bent eigenlijk twee keer zo veel tijd kwijt aan het voeden van je kindje, want je moet eerst kolven en daarna moet je de fles geven. Ik heb dit twee weken volgehouden. Constant zat ik te twijfelen over wat ik nou moest doen. Aanleggen durfde ik niet meer, want ik was zo bang voor de pijn en mijn tepels waren zo gevoelig. Uiteindelijk heb ik met pijn in mijn hart na twee weken besloten om te stoppen met borstvoeding en dus ook te stoppen met kolven.

Het lastigste vond ik gewoon dat ik Feline niet dezelfde start heb kunnen geven als Tijn en Naut. Wat als er later iets zou zijn…zou dat dan komen omdat ze geen borstvoeding heeft gehad. Deze gedachten gingen allemaal door mijn hoofd en ik werd er gek van. Op een gegeven moment heb ik het losgelaten en ze dronk zo goed uit de fles en ik voelde me ook zo veel fijner. Uiteindelijk is het toch het beste voor je kindje als je je als moeder ook goed voelt, zodat je goed voor je kindje kan zorgen.

Zo zie je maar, dat ook al heb je eerder borstvoeding gegeven, dat het niet altijd soepel verloopt. Probeer andere moeders daarom ook niet te veroordelen als ze hun kindje een flesje geven, want je weet niet wat er aan vooraf is gegaan en waar hun keuze op gebaseerd is. Wees lief voor elkaar en ga er maar vanuit dat iedere moeder het beste voor haar kindje wil!

handtekening Sanne

Share.

About Author

Sanne Post woont in Delft met Gijs, de liefde van haar leven. Samen hebben ze drie kleine schatjes. Tijn, Naut en Feline.

10 reacties

  1. Borstvoeding geven vond ik heel bijzonder en een unieke ervaring. Maar ben ook gaan realiseren dat het na drie maanden voormij genoeg was. Ik voelde me er niet meer fijn bij en wilde graag mijn lijf terug. 3 maanden vond ik al een hele mijlpaal!

  2. wat leuk onze dochters heten hetzelfde. ik had helaas te weinig borstvoeding en moest naast het voeden kolven en bijvoeden. heb dit ook maar 4 weken volgehouden. ik was kapot!

  3. Ik heb maar heel kort borstvoeding gegeven aan ons meisje. Op een gegeven moment had ik niet meer genoeg en koos ik ervoor om toen gelijk maar over te stappen op kunstvoeding. Dat gaf mij toen wel heel veel rust.

  4. Ik vond beide keren borstvoeding bijzonder pijnlijk in het begin. Alsof er een hamster aan mijn borst zat te knagen. Gelukkig werd het snel beter en heb ik borstvoeding kunnen blijven geven totdat ik het zelf genoeg vond.

  5. Wat goed dat je het los hebt kunnen laten. Ik kan het mij echt helemaal voorstellen, maar ik vergeet nooit meer de woorden van onze kinderarts: “Borstvoeding is het beste. Elke druppel is meegenomen. Maar lukt het niet? Alle kinderen worden groot, of dat nu met borstvoeding of met kunstvoeding is”. Dat heeft mij echt gesterkt. Overigens heb ik het tot en met 11 maanden kunnen volhouden. Maar dan wel een flesje kunstvoeding per dag erbij, zodat H. haar ook kon geven. De afgekolfde melk hield ik steeds op voorraad in de vriezer voor het geval dat.

Leave A Reply