Een basisschool kiezen: mijn ultieme checklist.

1

Op een gegeven moment moet je je kind bij een basisschool gaan inschrijven. Meestal is je kind nog zo jong, dat je nog niet heel goed kan inschatten wat voor ‘type kindje’ hij of zij  is. Om toch tot een goede keuze te komen waar je achter staat is het handig om met bepaalde dingen rekening te houden.

Toen Gijs en ik een basisschool moesten gaan kiezen voor Tijn en dus ook voor de volgende kinderen die zouden komen zijn we samen eens gaan zitten om te kijken wat wij nou echt belangrijk vinden. Ik ben zelf juf geweest, dus ik denk dat ik meer op het inhoudelijke stukje zat en ook de vragen die ik stelde gingen meestal daarover. Gijs zei altijd: let jij daar maar op, want ik weet daar toch niets van. Gijs zelf vond het ‘gevoel’ dat je krijgt bij een school heel belangrijk (ik uiteraard ook) en wat ze doen om de creativiteit van je kind te bevorderen. Hij is zelf namelijk erg creatief en Gijs houdt ervan als mensen dingen uitproberen en anders denken. Je hoeft niet allemaal hetzelfde te zijn en te doen. Door deze gesprekken en door verschillende basisscholen te bezoeken zijn we samen echt wel tot mooie inzichten gekomen over wat wij onze kinderen willen meegeven. In dit artikel vertel ik welke keus het bij ons is geworden.

Heb jij nou nog geen keuze gemaakt, misschien heb jij dan iets aan de punten/checklist die wij hadden toen we op scholenjacht gingen!

Indruk van de school

 1. Hoe is de sfeer in de school, maar ook in de klassen.
 2. Hoe ziet het schoolplein eruit en hoevaak en hoelang spelen ze buiten?
 3. Hoeveel kinderen zitten er gemiddeld in een klas? En hebben ze een maximum aantal waar ze niet overheen willen gaan?
 4. Hoeveel leerlingen en leerkrachten zijn er?  (wij wilden specifiek een school waar ze van alle jaargroepen er maar 1 hebben. Zo kent de hele school elkaar en wordt het geen massaal gebeuren.)

Onderwijsinhoudelijk

 1. Hoe is de uit/doorstroom van de kinderen, dus naar welk type vervolgonderwijs gaan ze?
 2. Welke toetsen nemen ze allemaal af en wanneer beginnen jullie hiermee?
 3. Hoe gaan ze om met uitvallers in de klas of eventueel kinderen die juist heel erg voorlopen?
 4. Hoe ziet een schooldag eruit?
 5. Wat doen ze aan cultuur en creativiteit?
 6. Hoe ziet het weekrooster eruit? Hebben ze een continurooster?
 7. Blijven alle kinderen over of kunnen ze naar huis toe tussen de middag?

Praktisch

 1. Hoe ver is de school? (Het is ook best fijn als je kind wat ouder is, dat hij zelf naar school kan fietsen/lopen!)
 2. Zijn er kosten verbonden aan de school en zo ja, welke? (Je hebt scholen waar de eigen bijdrage heel erg hoog is)
 3. Is er naschoolse opvang?
 4. Hoe zit het met ouder participatie? (Op sommige scholen is de ouder participatie heel erg hoog. Denk er goed over na of dit wel in jullie drukke schema’s past.)
 5. Is er een wachtlijst?
 6. Stel een school heeft meerdere gebouwen, blijft je kind dan op 1 gebouw of kan het ook zo zijn dat hij/zij vanaf groep vijf ergens anders zit?

 

Dit zijn de punten waar wij naar hebben gekeken toen we een basisschool gingen uitkiezen. Misschien heb je zelf ook nog punten die je heel belangrijk vindt. Ik zou het leuk vinden als je die hieronder laat weten! Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt en luister vooral naar je gevoel!

 

handtekening Sanne

Share.

About Author

Avatar

Sanne Post woont in Delft met Gijs, de liefde van haar leven. Samen hebben ze drie kleine schatjes. Tijn, Naut en Feline.

1 reactie

 1. Avatar

  Wat top zo’n lijst. Wij gaan volgende week langs een paar scholen voor ons zoontje. Ik ga de lijst zeker gebruiken!

Leave A Reply