Help, de baby ligt in stuit, wat nu?

0

Met 33 weken zwangerschap voelde ik ’s avonds en ’s nachts een hoop heisa in mijn buik. De dag daarna voelde ik het meteen; de schopjes die ik kreeg zaten niet meer boven, maar beneden. Dit kon maar één ding betekenen, ons derde kindje was in stuit gedraaid!

Een paar dagen later werd dit bevestigd bij de verloskundige. Ik kreeg meteen een hoop informatie mee (en een hoop zorgen), want een stuitligging is natuurlijk allesbehalve ideaal. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal dingen die je uit zou kunnen proberen om de baby te (laten) draaien. Ik zet ze hier voor je op een rijtje!

Afwachten

De eerste en meest simpele optie is: afwachten. Bij de geboorte ligt nog slechts zo’n 3% van de kinderen in stuitligging. Zeker als je al eerder een kind hebt gekregen en een vaginale geboorte hebt doorgemaakt, is afwachten geen onlogische keuze. Vaak is er voldoende ruimte voor de baby om later in de zwangerschap nog te draaien. Je buikspieren hebben namelijk al eens plaats gemaakt voor een volgroeide baby, dus je buikwand is “lekker slap” en staat het draaien van de baby niet in de weg. Aangezien je al eerder bevallen bent, is een stuitbevalling ook een optie. Als de baby in stuit blijft liggen zul je dit later in de zwangerschap bespreken met je behandelend gynaecoloog.

Ruimte creëren

Niet wetenschappelijk aangetoond, maar veel vrouwen zweren erbij: verschillende foefjes waarmee ze zelf als het ware ruimte hebben gecreëerd voor de baby om te draaien. Een greep uit de verschillende methoden die ik tegenkwam:
– Met een kussen onder je billen gaan liggen
– Op handen en knieën zitten, waarbij je billen hoger zijn dan je schouders
– Gaan zwemmen
Dit zijn echt voorbeelden van “baat het niet, dan schaadt het niet”. Je kunt dus zeker een poging wagen!

Moxa-therapie

Je kunt je ook wenden tot de alternatieve geneeskunde en zogenoemde moxa-therapie proberen. Hierbij worden kruidensticks (de moxa) op een specifieke plaats bij je voet gebrand, waardoor de baby gestimuleerd wordt om te draaien. Hoe het precies werkt is niet duidelijk. Hoewel het onder de alternatieve geneeskunde valt, is er wel degelijk wetenschappelijk bewijs voor: normaal gezien draait 50% van de kindjes in stuitligging alsnog spontaan naar hoofdligging voor de 36e zwangerschapsweek. Onder vrouwen die moxa-therapie hebben toegepast, is dit percentage gestegen naar 75%! Absoluut het proberen waard dus. Idealiter start je met moxa-therapie rond de 33 of 34 weken zwangerschap. Je kunt terecht bij een (gespecialiseerd) acupuncturist, of een set moxa-sticks met een DVD met uitleg bestellen op internet. 

Draaipoging of “versie”

Je kunt een draaipoging of versie proberen. Hierbij zal een gynaecoloog of verloskundige met zijn/haar handen het kindje in de buik als het ware oppakken en omdraaien van stuitligging naar hoofdligging. Het slagingspercentage is afhankelijk van de gynaecoloog / verloskundige, en loopt uiteen van 40-80%. Een versie wordt meestal rond de 36e week gepland, en of je hiervoor in aanmerking is afhankelijk van een aantal factoren, waarvoor je een uitgebreide counseling zult ontvangen.

Voor, tijdens en na de versie worden jij en je baby goed in de gaten gehouden. Je kunt hierbij denken aan een CTG (om het hartje in de gaten te houden), het toedienen van weeënremmers (om te voorkomen dat de baarmoeder overprikkeld wordt en de bevalling in gang gezet wordt) en een echo (om de ligging van de baby, placenta en navelstreng te controleren). De versie zelf wordt door veel vrouwen als onprettig ervaren. De voordelen van een geslaagde versie zijn uiteraard groot (een vaginale bevalling en dus een thuisbevalling zijn dan mogelijk), en als vrouw ben je zelf altijd de baas over de behandeling. Als het niet prettig voelt, kun je dit aangeven en als je wilt, kan de poging gestopt worden.

Wil je meer weten, lees dan ook de folder over stuitligging en uitwendige versie: http://deverloskundige.nl/uploads/deverloskundige.nl/knov_client_downloads/54/file/STUIT_NEDERLANDS.pdf

Of lees de diverse blogs over stuitligging, moxa-therapie, externe draaipoging / versie en een stuitbevalling op https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/

Toen ik een kleine anderhalve week later weer op controle kwam bij de verloskundige, had ik me natuurlijk ingelezen in alle verschillende opties. Ik zou zeker weten een consult bij de gynaecoloog gewild hebben om de optie van een versie en de mogelijkheid van een stuitbevalling te bespreken. Dit bleek allemaal niet nodig, want bij de controle-echo bleek ons kindje keurig gedraaid te zijn in hoofdligging en meteen ingedaald te zijn. Volgens de verloskundige was de kans klein dat de baby nog terug zou draaien in stuitligging, en dat scheelt toch een hoop zorgen en “wat-als”-gedachten!

Liefs,

Margot 

Share.

About Author

Margot Ruber werkt als psycholoog, woont samen met Michiel en is moeder van 2 energieke zoons.

Leave A Reply