Help, mijn baby moet een bril!

2

Al een tijdje staat het linkeroog van mijn dochtertje een beetje naar binnen. Andere mensen zeiden hier ook wel eens wat van, maar dan dacht ik: Ach, ze is nog zo jong, dat trekt toch nog wel bij?

Totdat we twee maanden geleden op vakantie waren in Frankrijk. Feline was lekker aan het spelen. Ik zat eens naar haar te kijken en ik constateerde dat haar oogje nu toch wel erg vaak naar binnen trok. Alleen als ik haar riep en ze gericht moest kijken draaide ze hem weer goed, maar als ze gewoon zelf aan het spelen was stond het oogje constant naar binnen. Toen ik aan Gijs vroeg wat hij er van vond, zei hij dat het hem ook was opgevallen en dat we er misschien even naar moesten laten kijken.

Zodra we thuis waren heb ik de huisarts gebeld en we konden gelijk diezelfde dag nog terecht. Hij zei dat het oogje inderdaad naar binnen stond en dat dit twee dingen kon betekenen: een lui oog of slechte ogen. Als een van de twee ogen namelijk slechter is dan de ander, neemt het goede oog het helemaal over en gaat het andere oogje dus naar binnen staan. Om dit uit te zoeken werden we verwezen naar het ziekenhuis. Hier konden we na het weekend gelijk terecht, dus dat was hartstikke fijn.

Maar ja, hoe meten ze de ogen van zo’n klein kindje? Bij oudere kinderen kijken ze via het benoemen van plaatjes of letters welke sterkte ze hebben, maar Feline is pas 1 jaar, dus dat gaat helaas niet. In het ziekenhuis kreeg Feline druppeltjes in haar ogen en die moesten we een uur in laten werken. Na een uurtje spelen en wandelen door het ziekenhuis waren we weer aan de beurt. De oogarts hield lenzen voor haar oogje en scheen er met een lampje in. Volgens mij kon ze dan door de reflectie van het licht zien wat Feline haar sterkte is.

Feline ziekenhuis

Foto: Feline heeft net oogdruppels gehad en nu moesten we een uur wachten. Tijd om even te spelen.

Na een tijdje kijken met de verschillende lenzen kwam het verlossende woord. Met haar ene oog heeft ze +5 en met haar andere oog heeft ze +7. Oei dat was wel even schrikken… Mijn vriend en ik hebben allebei geen bril, dus dan verwacht je het ook minder denk ik. Gelijk komt dan natuurlijk de vraag bij je op of ze al meer dan een jaar bijna niks heeft gezien? En hadden we niet al veel eerder haar ogen moeten laten checken? Ben ik wel alert genoeg geweest? Gelukkig stelde de oogarts me gerust en zei dat kinderoogjes heel flexibel zijn en nog heel goed kunnen focussen en dat ze dus echt niet een jaar lang niks gezien heeft. Dat was wel een opluchting.

Thuis gekomen vertelde ik het nieuws aan Gijs en die schrok wel een beetje. Hij had verwacht dat ze een tijdje een pleister op haar oog zou moeten, maar levenslang een bril is natuurlijk wel even wat anders. Ons meisje heeft zo’n lief snuitje, zou zo’n bril daar geen afbreuk aan doen? Nadat we het even hadden laten bezinken zijn we dan toch maar gelijk die middag brillen gaan shoppen. In de eerste winkel paste er niks, want voor hele kleine kindjes zijn er vaak niet heel veel brillen op voorraad. Gelukkig maar, want achteraf bleek er behoorlijk wat prijsverschil te zijn tussen de verschillende winkels, dus ik ben blij dat we nog even verder gezocht hebben. Uiteindelijk kwamen we bij Trompper Optiek in Delft en hier hebben ze ons fantastisch geholpen. Hoewel Feline het passen van al die brillen niet heel leuk vond, had de verkoopster geduld en een goede klik met haar.

bril opticien

Foto: brillen passen bij Trompper Optiek Delft

We twijfelden nog heel erg tussen een echte bril of een super flexibele bril, omdat te verwachten is dat met zo’n klein kindje de bril het zwaar te verduren gaat krijgen. De verkoopster van  Trompper legde ons uit dat het belangrijk is dat een bril goed moet aansluiten op je hoofd en achter je oren. Zo’n super flexibele bril zit veel minder lekker, dus de kans is groot dat ze die minder graag op wil houden. Toch vonden we het nog best spannend om ons meisje van 1 zo’n kwetsbare bril op te zetten. Uiteindelijk vonden we die middag niet wat we zochten, maar de verkoopster zou wat brillen voor ons bestellen. Na een paar dagen kregen we een belletje dat de brillen binnen waren. Twintig leuke brilletjes waren er voor Feline binnen gekomen. Na veel passen en nadenken hebben we een hele leuke bril voor Feline uitgekozen.

De eerste dag dat ze hem ophad merkten we gelijk hoe gelukkig ze ervan werd. Natuurlijk was het nog even wennen om de hele dag een bril op te hebben, maar als we hem afdeden omdat we het idee hadden dat ze hem niet meer op wilde, gaf ze meteen aan dat ze hem terug wilde. Hieraan merkten we dat ze het ondanks de onwennigheid fijn vond en er beter door kon zien. Helaas ging de bril toch vrij snel kapot. Het pootje was zo erg verdraaid dat ze hem niet meer op kon. Gelukkig konden ze bij de opticien het pootje nog maken, maar dat heeft ons wel doen besluiten om toch nog een tweede bril erbij te bestellen.

bril gras

Foto: Feline speelt heerlijk met haar nieuwe bril.

Hoewel het voor ons best even slikken was dat ons meisje zulke slechte oogjes heeft, zijn we er inmiddels helemaal aan gewend dat ze een bril heeft. Gelukkig gaan haar grote broers er ook heel voorzichtig mee om en Feline zelf is er superblij mee. De bril is nu echt een stukje van haar geworden. ‘s Ochtends als ze uit bed komt reikt ze meteen naar haar nachtkastje waar hij op ligt. Dat lijkt me voldoende bewijs dat ze er gelukkig mee is. Ik kan dus met volle overtuiging zeggen dat als je eigen kind ook een bril moet, dat er niks is om je zorgen over te maken!

handtekening Sanne

Share.

About Author

Sanne Post woont in Delft met Gijs, de liefde van haar leven. Samen hebben ze drie kleine schatjes. Tijn, Naut en Feline.

2 reacties

  1. Wat een herkenbaar verhaal. Mijn zoontje moest toen hij bijna 2 jaar was ook een bril. Hij heeft +3,5 en +4. Tot nu toe gaat het best goed met zijn bril, maar aan het begin hebben we vaak bij de opticien gezeten om hem te laten maken. Succes met Feline!

    • Hoi Yara, bedankt voor je berichtje. Fijn dat het zo goed gaat met je zoontje. Bij Feline gaat het nu ook erg goed. Ze houdt haar bril nu al de hele dag op en dat is hartstikke fijn!

Leave A Reply